Get Adobe Flash player

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

AIDS (HIV)

Το σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας προκαλείται από μια ιογενή μόλυνση. Καταστρέφει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις μολύνσεις.

Δυστυχώς μέσα μόνο από αυτή εδώ τη σελίδα είναι δύσκολο να δοθούν πολλές λεπτομέρειες για το πιο θανατηφόρο από τα ΣΜΝ.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί τουλάχιστον δύο τύποι ιού που προκαλούν τη νόσο.

Το πρώτο περιστατικό αναφέρθηκε στη Αμερική το 1981.

Μετάδοση:

Πρωταρχικά η μόλυνση συμβαίνει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής & με τη χρησιμοποίηση κοινών συρίγγων για χορήγηση ενδοφλέβιων φαρμάκων. Μεταδίδεται με το αίμα ,το σπέρμα τα κολπικά υγρά ή με το θηλασμό. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί κατά τη μετάγγιση αίματος αν & αυτή η πιθανότητα έχει εξαλειφθεί μια & το αίμα ελέγχεται & όλα τα παράγωγά του.

Συμπτώματα:

Τα πρώτα θετικά εργαστηριακά αποτελέσματα (θετικά αντισώματα) εμφανίζονται 3-6 μήνες μετά την έκθεση. Το AIDS μπορεί να παρέλθουν & 10-12 χρόνια από τη μόλυνση μέχρι να εκδηλωθεί.

Στις γυναίκες όπως & στους άνδρες αρχικά μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα αλλά όταν τα αντισώματα γίνονται θετικά μπορεί να υπάρχουν κάποια συμπτώματα σαν της γρίπης.

Τα πιο προχωρημένα συμπτώματα στις γυναίκες όπως & στους άνδρες περιλαμβάνουν πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις ,απώλεια βάρους ,κόπωση, στοματική μυκητίαση, διογκωμένους λεμφαδένες ,ιδίως του τραχήλου, πολλαπλές υποτροπιάζουσες μυκητιασικές κολπίτιδες & πυελικές φλεγμονές στις γυναίκες.

Διάγνωση:

Η διάγνωση του AIDS τίθεται όταν ο αριθμός των Τ- λευκών αιμοσφαιρίων πέσει κάτω από 200 ή όταν διαγνωσθεί μια από τις καλούμενες ευκαιριακές λοιμώξεις όπως η πνευμονία από Pneumpcystis carinii.

Είναι εξέχουσας σημασίας να ειδοποιούνται άμεσα οι σεξουαλικοί σύντροφοι ώστε να ελέγχονται & εάν είναι θετικοί να υπάρχει άμεση παρέμβαση.

Καλό είναι να γίνεται μια εξέταση αίματος 3-6 μήνες μετά την πιθανή έκθεση στον ιό. Τα αποτελέσματα μπορεί να μην γίνουν θετικά για πολλά χρόνια μετά την έκθεση στον ιό. Τα θετικά αποτελέσματα πάντα επαναλαμβάνονται για επιβεβαίωση ή αποκλεισμό.

Θεραπεία:

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία . Εντούτοις κατασταλτικά φάρμακα όπως το AZT & άλλα έχουν βοηθήσει να αυξηθεί το μήκος & η ποιότητα ζωής. Αμέσως μόλις τίθεται η διάγνωση θα πρέπει να αρχίσει η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα, φαίνεται πως επιμηκύνουν το διάστημα μεταξύ της θετικοποίησης των αποτελεσμάτων & της εκδήλωσης του AIDS. Επίσης βοηθά η κατάλληλη διατροφή , η άσκηση ,αρκετός ύπνος, αποχή από αλκοόλ & ναρκωτικά βελονισμός , διάφορα βότανα & γενικά πολλή φροντίδα για να αποκλεισθεί έκθεση σε άλλες φλεγμονές .

Δυστυχώς πάντα οδηγεί στο θάνατο μετά από άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα.

Gardnerella

Θεωρείται πιο πολύ ως μόλυνση & φλεγμονή του κόλπου παρά αυστηρά ως ένα ΣΜΝ. Οφείλεται σε ένα μικρόβιο που ονομάζεται Gardnerella του κόλπου & το οποίο αναπτύσσεται όταν συμβεί μια αλλαγή της ισορροπίας των βακτηριδίων που φυσιολογικά υπάρχουν στον κόλπο. Η μετάδοση γίνεται με τη σεξουαλική επαφή.

Συμπτώματα:

Ένα 50% των γυναικών δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ή υπάρχει μια γκριζωπή κολπική έκκριση με οσμή ψαριού.

Οι άνδρες δεν έχουν συμπτώματα αλλά μπορεί να είναι φορείς.

Τεστ:

Στη μικροσκοπική εξέταση εμφανίζονται χαρακτηριστικά τα ονομαζόμενα clue cells .Χαρακτηριστική είναι επίσης & η οσμή ψαριού.

Θεραπεία:

Τα αντιβιοτικά που ενδείκνυνται είναι : μετρονιδαζόλη, κλινδαμυκίνη, αμπικιλίνη ,τετρακυκλίνες. Κρίνεται σκόπιμο να θεραπευθεί & ο σύντροφος.

Είναι απολύτως θεραπεύσιμη μόλυνση αλλά υπάρχει η υποψία ότι εάν δεν θεραπευθεί εντελώς μπορεί να προκαλέσει πυελικές φλεγμονές, στειρότητα ή γέννηση παιδιών με μικρό βάρος ή πρόωρων .

Έρπης

Είναι μια πολύ μεταδοτική ,ιογενής λοίμωξη & πολύ δύσκολα θεραπεύσιμη

Πρόκειται

για τον έρπη των γεννητικών οργάνων τύπου ΙΙ

για τον έρπη του στόματος τύπου Ι

Μετάδοση:

Γίνεται με απευθείας επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις ή εστίες. Απόπτωση του ιού μπορεί να συμβαίνει ακόμη & όταν δεν υπάρχουν εμφανείς εστίες αλλά συνήθως υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια, χωρίς & αυτό να είναι πάντα απαραίτητο.

Συμπτώματα:

Η πρώτη εμφάνιση γίνεται 2-20 μέρες μετά τη μόλυνση. Η πρωτομόλυνση μπορεί να κρατήσει 2-6 εβδομάδες αλλά συνήθως περίπου 3.

Στις γυναίκες & στους άνδρες εμφανίζεται με κόκκινους λεκέδες με άσπρο γυαλιστερό χείλος , γύρω & μέσα στον κόλπο , πρωκτό, χείλη, μύτη ή στόμα. Η πρωτοπαθής μόλυνση μπορεί να συνοδεύεται από διογκωμένους λεμφαδένες στην περιοχή που έχει προσβληθεί, χαμηλό πυρετό, & γενικά συμπτώματα γρίπης. Αυτά τα τελευταία συνήθως δεν είναι παρόντα στις υποτροπές της ασθένειας. Καθώς η μόλυνση βελτιώνεται οι φλύκταινες ανοίγουν & έπειτα ξηραίνονται. Σ’ αυτό το στάδιο της διάνοιξης το άτομο είναι εξαιρετικά μολυσματικό & μπορεί να μολύνει & άλλα τμήματα του σώματος.

Τεστ:

Με γυμνό οφθαλμό & εξέταση με μικροσκόπιο ,όπως επίσης & καλλιέργεια & τυποποίηση του ιού.

Θεραπεία:

Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο για πλήρη θεραπεία. Κατασταλτική θεραπεία με acyclovir ,μπορεί να δοθεί για να ελαττωθεί ο αριθμός των υποτροπών, όμως αυτό δεν θεραπεύει την ασθένεια.

Τα συμπτώματα μπορεί να υποτροπιάζουν συχνά ή μερικές φορές εξαρτώμενα από το ίδιο το σώμα του πάσχοντος ή & από το στέλεχος του ιού. Πρόδρομα συμπτώματα πού μπορεί να υπάρχουν & σχετίζονται με μετάδοση του ιού σ’ αυτό το στάδιο είναι ένα ελαφρό γαργάλημα στην περιοχή ,κνησμός, ή ένα συγκεχυμένο συναίσθημα ότι κάτι υπάρχει εκεί.

Οι εγκυμονούσες με ενεργείς βλάβες από τον ιό του έρπητα απαιτούν Καισαρική Τομή, αλλιώς τα βρέφη αυτών θα μολυνθούν με αποτέλεσμα διανοητική καθυστέρηση ή & θάνατο.

Ηπατίτιδα Β

Είναι μια νόσος του ήπατος προκαλούμενη από ένα ιό.

Μετάδοση:

Μεταδίδεται με επαφή με μολυσμένο αίμα ,σπέρμα, βλέννες & σάλιο ατόμου που έχει μολυνθεί.

Συμπτώματα:

Τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται 6 εβδομάδες με 5 μήνες μετά τη μόλυνση.

Στις γυναίκες & στους άνδρες εμφανίζεται με αδυναμία, ανορεξία, πυρέτια, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, σκούρο χρώμα ούρων & ίκτερο. Τα συμπτώματα μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ ήπια & μπορεί να αποδοθούν σε κάποια άλλη ασθένεια.

Διάγνωση γίνεται με test αίματος.

Θεραπεία:

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία. Υποστηρικτική θεραπεία με ανάπαυση , χορήγηση υγρών κλπ στα αρχικά στάδια . Είναι εξαιρετικά σημαντικό στους συντρόφους των ατόμων που έχουν μολυνθεί να δίνεται όσο το δυνατό συντομότερα εμβόλιο της Ηπατίτιδας Β .

Τα άτομο που έχει μολυνθεί μπορεί να γίνει μόνιμος φορέας πράγμα το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι πάντα μπορεί να μεταδίδει την ασθένεια. Μπορεί να οδηγήσει επίσης σε χρόνια ηπατικά προβλήματα ή & καρκίνο ακόμη.

Ηπατίτιδα C

Είναι μια ηπατική νόσος οφειλόμενη σε ιό, τον ιό της Ηπατίτιδας C.

Μετάδοση:

Επαφή με το αίμα, σπέρμα, κολπικά υγρά & σάλιο ατόμων που έχουν μολυνθεί με τη σεξουαλική επαφή ,από τη μητέρα στο μωρό, μεταγγίσεις αίματος(αυτό σήμερα έχει γίνει απίθανο μια & γίνεται έλεγχος του αίματος.

Συμπτώματα:

Πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων 2-6 μήνες μετά τη μόλυνση.

Και στις γυναίκες & στους άνδρες εκδηλώνεται με ίκτερο, κόπωση, κοιλιακά άλγη, ανορεξία, ναυτία & εμέτους.

Η διάγνωση τίθεται με έλεγχο του αίματος για τίτλο αντισωμάτων.

Θεραπεία:

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία, εκτός από υποστηρικτική αγωγή με ανάπαυση & ανάλογη δίαιτα.

Ένα 85% των ατόμων που έχουν μολυνθεί θα αναπτύξει χρόνιες μολύνσεις.

Ένα 70% θα αναπτύξει χρόνια προβλήματα ήπατος.

Μπορεί να προκαλέσει ακόμη & θάνατο.

Το θετικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται από Ηπατίτιδα C έχει μείνει στάσιμος γεγονός που δείχνει ότι όλο & περισσότερα άτομα ενημερώνονται για την ασθένεια & λαμβάνουν προφυλάξεις.

Μύκητες

Η μυκητίαση δεν θεωρείται αυστηρά ΣΜΝ εκτός εάν μεταφέρεται από σύντροφο σε σύντροφο. Πρόκειται για μια υπερανάπτυξη μυκήτων που φυσιολογικά ζουν στον κόλπο. Ένα ποσοστό γυναικών που φθάνει το 75% θα παρουσιάσουν τουλάχιστο μια μόλυνση από μύκητες κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Αίτιο:

Το αίτιο αυτής της υπερανάπτυξης μπορεί να είναι: πρόσφατη λήψη αντιβιοτικών ,διαβήτης, ταξίδια, στενά ρούχα ή διάφορες καταστάσεις που επηρεάζουν την ισορροπία του pH στον κόλπο της γυναίκας.

Συμπτώματα:

Στις γυναίκες: κνησμός, καύσος & ερεθισμός του κόλπου, πόνος στην ούρηση, κολπικές εκκρίσεις με τη μορφή τυριού

Στους άνδρες: κνησμός καύσος στην ούρηση

Τεστ:

Εξέταση με μικροσκόπιο δείχνει τους χαρακτηριστικούς σχηματισμούς μυκήτων.

Θεραπεία:

Αντιμυκητασικές κολπικές κρέμες ή & χάπια από το στόμα , για τους άνδρες συνιστάται θεραπεία μόνο εάν συμβεί επαναμόλυνση της γυναίκας σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα ή εάν παρουσιάσουν κάποια συμπτώματα.

Η μυκητίαση είναι απολύτως θεραπεύσιμη & δεν αφήνει μόνιμες βλάβες.

Τριχομονάδες

Η μόλυνση αυτή οφείλεται σε ένα κινούμενο πρωτόζωο την τριχομονάδα του κόλπου.

Μόλυνση - μεταφορά:

Συνήθως με τη σεξουαλική επαφή αλλά σπάνια μπορεί να μεταφερθεί από πισίνες & υγρές πετσέτες . Αυτό οφείλεται στο ότι αυτός ο μικροοργανισμός μπορεί να ζήσει στα σωματικά υγρά όπως σπέρμα ,ούρα & κολπικά υγρά ,εκτός σώματος μόνο για λίγες ώρες .

Συμπτώματα:

Η πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων συμβαίνει 14-28 ημέρες από τη μόλυνση.

Στις γυναίκες υπάρχει ένα κίτρινο ,αφρώδες έκκριμα με δυσάρεστη οσμή & κνησμός.

Στους άνδρες υπάρχει κνησμός στο πέος.

Τεστ:

Με καλλιέργεια κολπικού υγρού, ή απλώς υγρό παρασκεύασμα, ή με χρώση.

Θεραπεία:

Η μετρονιδαζόλη είναι το αντιβιοτικό εκλογής .Μπορεί να δοθεί από το στόμα ή κολπικά Είναι εξέχουσας σημασίας να θεραπευθεί & ο σύντροφος στη μόλυνση από τριχομονάδες διότι έτσι αποφεύγεται η επαναμόλυνση.

Σημαντική είναι επίσης & η αποφυγή λήψης αλκοόλ με το συγκεκριμένο αντιβιοτικό διότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ναυτία & εμετούς.

Εάν γίνει σωστή θεραπεία είναι απολύτως θεραπεύσιμη.

Χλαμμύδια

Ίσως είναι το πιο συχνό βακτηριδιακό ΣΜΝ σήμερα, πού οφείλεται στο χλαμμύδιο του τραχώματος.

Μετάδοση:

Με τη σεξουαλική επαφή, από τη μητέρα στο νεογέννητο κατά τη διάρκεια του τοκετού, με δευτερογενή μόλυνση ακουμπώντας ένα μολυσμένο τμήμα του σώματος & έπειτα ακουμπώντας κάποιο άλλο τμήμα του σώματος.

Συμπτώματα:

Πρωτοεμφανίζεται 7-14 μέρες μετά τη μετάδοση . Ένα 80% των γυναικών & ένα 10% των ανδρών δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Στις γυναίκες: μπορεί να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα ή μια πολύ ήπια κολπική έκκριση. Μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα του τύπου της κολπικής έκκρισης , κνησμού, πυρέτιου & αιμορραγίες ανάμεσα στις περιόδους.

Στους άνδρες: έκκριση από την ουρήθρα & καύσος & κνησμός κατά την ούρηση .Τα συμπτώματα μπορεί να προκαλούν σύνχυση μια & μπορεί να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας & να επανεμφανίζονται την επομένη. Τα χειρότερα συμπτώματα συμβαίνουν το πρωί . Είναι πιο συχνή σε άνδρες που δεν έχουν κάνει περιτομή, & σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τεστ:

Καλλιέργεια από το κολπικό ή ουρηθρικό έκκριμα.

Θεραπεία:

Με αντιβιοτικά Δοξυκυκλίνη & Τετρακυκλίνες από το στόμα για δύο εβδομάδες. Θεραπεία & του συντρόφου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Απολύτως θεραπεύσιμη με πλήρη θεραπεία.

Εάν δεν θεραπευθεί μπορεί να προκαλέσει πυελική φλεγμονή , τραχηλίτιδα, ενδομητρίτιδα. Μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη των σαλπίγγων & μόνιμη στειρότητα. Στους άνδρες αν δεν θεραπευθεί μπορεί να προκαλέσει επιδιδυμίτιδα & στειρότητα.

Είναι το πιο συχνό ΣΜΝ στις μέρες μας . Η πυελική φλεγμονή οφειλόμενη στα χλαμμύδια είναι η πιο συχνή αιτία εξωμητρίου & στειρότητας στις γυναίκες.

 

ΨΑΞΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Βρήκατε τον ιστοτοπό...
 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Banner
web counter
Επισκεψιμότητα
Banner
Banner
Banner