Get Adobe Flash player

ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ

Γενικά για τις Πολυκυστικές Ωοθήκες

Σε ένα φυσιολογικό κύκλο, μετά την έμμηνο ρύση αρχίζει η ανάπτυξη ενός θυλακίου σε μια από της δύο ωοθήκες της γυναίκας. Το θυλάκιο αυτό κάτω από την επίδραση των ορμονών, που φυσιολογικά παράγουν οι ωοθήκες , καθημερινά  αναπτύσσεται μέχρι που περίπου την 12-16 μέρα του κύκλου , ανάλογα με  τον κύκλο κάθε γυναίκας  , σπάει. Δηλαδή έχουμε τη λεγόμενη ωορρηξία. Σε πολλές γυναίκες όμως η διαδικασία αυτή γίνεται κατά το ήμισυ. Αρχίζει να μεγαλώνει το θυλάκιο  όμως επειδή η δράση των ορμονών δεν είναι σωστή, το θυλάκιο δεν σπάει με αποτέλεσμα να παραμένει πάνω στην ωοθήκη σαν μικρή κύστη. Αυτό συμβαίνει κάθε μήνα με αποτέλεσμα να έχουμε τη δημιουργία μιας  πολυκυστικής  ωοθήκης . Μια γυναίκα μπορεί να έχει τη μία ή και τις δύο της ωοθήκες με πολυκυστική εμφάνιση. Η διάγνωση γίνεται κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο, όπου η ωοθήκη φαίνεται να έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το φυσιολογικό και φέρει πολλές μικρές κύστεις. Η πολυκυστική εμφάνιση των ωοθηκών δεν προκαλεί κάποιο σύμπτωμα στη γυναίκα και συνήθως είναι τυχαίο εύρημα κατά την υπερηχογραφική εξέταση. Εφόσον έχει κάθε μήνα κύκλο δεν χρειάζεται να ακολουθήσει καμία θεραπεία.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι το πιο συνηθισμένο ορμονικό πρόβλημα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.  Αφορά περίπου το 15-20℅ του γυναικείου πληθυσμού. Εκδηλώνεται με ποικιλία συμπτωμάτων . Τα  κυριότερα από αυτά είναι:

  1. Αραιομηνόρροια. Η γυναίκα δεν έχει σταθερό κύκλο. Είναι μεγαλύτερος των 35 μερών και μπορεί να φτάνει και τους 6 μήνες.
  2. Η διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών μεταξύ LH και FSH. Φυσιολογικά τα επίπεδα της FSH είναι μεγαλύτερα από την LH. Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών η LH γίνεται σχεδόν διπλάσια από την FSH.
  3. Υπογονιμότητα .
  4. Υπερανδρογοναιμία.
  5. Τριχοφυΐα. Κυρίως στο πρόσωπο , στο στήθος και στην πλάτη.
  6. Λιπαρότητα του δέρματος.
  7. Ακμή.
  8. Προβλήματα βάρους.
  9. Σακχαρώδη διαβήτη
  10. Ανδροειδή τριχόπτωση.

Έχει παρατηρηθεί ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 20 ℅ των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πάσχει και από το μεταβολικό σύνδρομο,   κατά το οποίο έχουμε εμφάνιση υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη, υπερχοληστεριναιμίας και παχυσαρκία κεντρικού τύπου.

Συνήθως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνδυάζεται με δύο ή τρία από τα παραπάνω συμπτώματα. Σπανιότερα με περισσότερα και σχεδόν ποτέ με όλα μαζί.

Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών;

Η διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών γίνεται με ορμονικές εξετάσεις στις οποίες μετράμε τα επίπεδα της LH, FSH, προλακτίνης, τα βασικά ανδρογόνα, SHBG  και DHEAS. Επίσης γίνεται και υπερηχογραφικός έλεγχος κατά τον οποίο εμφανίζονται διογκωμένες ωοθήκες με πολλές καταβολές ωοθυλακίων μεγέθους 5-9mm τα οποία αδυνατούν να εξελιχθούν.

Ποια είναι η θεραπεία του συνδρόμου;

Η θεραπεία του συνδρόμου εξαρτάται από τα συμπτώματα που το συνοδεύουν. Βασικές αρχές της θεραπείας είναι η διατήρηση σωστού σωματικού βάρους, άσκηση και σωστή διατροφή. Σε περιπτώσεις διαταραχής περιόδου δίνονται αντισυλληπτικά δισκία. Για την ακμή και τη λιπαρότητα δίνονται αντισυλληπτικά δισκία σε συνδυασμό με αντιανδρογόνα. Για τις γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη δίνονται χάπια, ή ενέσεις που προκαλούν διέγερση της ωοθήκης και ωοθηλακιορρηξία. . Πρέπει να τονιστεί ότι σε γυναίκες με αμηνόρροια ,  η συνεχής δράση των οιστρογόνων που προκαλείται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στη μήτρα και στο μαστό(σπανίως ανάπτυξη κακοήθειας). Γι’ αυτό η χορήγηση αντισυλληπτικών δισκίων χαμηλής δοσολογίας είναι θεραπεία εκλογής στις γυναίκες που δεν επιθυμούν εγκυμοσύνη.

Λαπαροσκοπικό drilling ωοθηκών.

Μία από τις μεθόδους αντιμετώπισης του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι το λαπαροσκοπικό drilling ωοθηκών. Πρόκειται για μία χειρουργική μέθοδο, κατά την οποία, με την συνδρομή του λαπαροσκοπίου, καυτηριάζονται οι ωοθήκες με την βοήθεια ειδικής διαθερμίας ή με laser, με σκοπό την αποκατάσταση της ωοθυλακιορρηξίας, την αποκατάσταση του κύκλου και την επίτευξη της εγκυμοσύνης. Με βάση πρόσφατες μελέτες αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου σε συνδυασμό με φάρμακα ή άλλες μεθόδους.

 

ΨΑΞΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Βρήκατε τον ιστοτοπό...
 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Banner
web counter
Επισκεψιμότητα
Banner
Banner
Banner