Get Adobe Flash player

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

 

Η εμμηνόπαυση δεν πρέπει αναγκαία να θεωρείται κάτι κακό. Μπορεί να είναι ότι καλύτερο ή ότι χειρότερο σας έχει συμβεί. Τα συμπτώματα που νιώθετε συνήθως έχουν άμεση σχέση με το πως αισθάνεστε για το γεγονός ότι γερνάτε.

Η εμμηνόπαυση είναι μια από τις μεγαλύτερες φυσικές αλλαγές για την γυναίκα. Παρ' ότι η διατροφή και η εξάσκηση έχουν αλλάξει τη ζωή μας και μας κάνουν να ζούμε περισσότερο εντούτοις δεν αλλάζουνε την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης. Η ηλικία στην οποία κάθε γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση φαίνεται πως καθορίζεται γενετικά. Εάν η μητέρα σας ήτανε γύρω στα 50 όταν μπήκε στην κλιμακτήριο πολύ πιθανό να συμβεί και σε σας.

Σαν εμμηνόπαυση ορίζεται το τέλος της περιόδου που συμβαίνει λόγω του ότι οι ωοθήκες παύουν να λειτουργούν και έτσι δεν παράγουν οιστρογόνα. Παρ' όλα αυτά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να ξεκινήσουν μέχρι μια πενταετία πριν σταματήσει η περίοδος.

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:Εξάψεις, φουντώματα, αδυναμία συγκέντρωσης, εναλλαγές της διάθεσης, κατάθλιψη, ελάττωση μνήμης, πονοκέφαλοι, αϋπνίες, νυχτερινές εφιδρώσεις, ξύπνημα νωρίς το πρωί, αλλαγές της επιδερμίδας, ελάττωση ή αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας, συχνουρία, ενοχλήσεις στην σεξουαλική επαφή, ελάττωση των κολπικών υγρών, ζάλες. Παρ' ότι μερικές γυναίκες έχουν μόνο λίγα από αυτά τα συμπτώματα.

Προβλήματα που εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση:

Οστεοπόρωση

Είναι η ελάττωση της ποσότητας και της ποιότητας της οστικής μάζας, πράγμα το οποίο κάνει τα οστά πιο εύθραυστα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για κατάγματα. Μερικές γυναίκες είναι πιο επιρρεπής στην οστεοπόρωση συγκριτικά με άλλες. Κακή διατροφή, μερικά φάρμακα, κληρονομικότητα, ελλιπής πρόσληψη ασβεστίου και έλλειψη άσκησης αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που προδιαθέτουν για οστεοπόρωση.

Αύξηση του κινδύνου Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο θανάτου στον Δυτικό κόσμο. Ελάττωση των οιστρογόνων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα για έμφραγμα μυοκαρδίου στις γυναίκες. Η ορμονοθεραπεία σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο μέχρι 50%. Υπάρχουν διάφορες παραδοσιακές και ομοιοπαθητικές θεραπείες για ανακούφιση από τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης. Η πιο συνηθισμένη είναι η υποκατάσταση ορμονών (οιστρογόνα). Μπορεί να είναι σε μορφή χαπιού, αυτοκόλλητα και κολπικές κρέμες. Είναι οι ίδιες ορμόνες που το σώμα σας παρήγαγε πριν την εμμηνόπαυση. Η θεραπεία με ορμόνες περιορίζει ή εξαφανίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και ελαττώνει τους κινδύνους οστεοπόρωσης ή καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η μορφή της ορμονοθεραπείας εξαρτάται από το εάν έχετε υποβληθεί σε υστερεκτομή (αφαίρεση μήτρας). Έτσι εάν δεν έχετε υποβληθεί σε υστερεκτομή γίνεται συνδυασμός οιστρογόνων με προγεστερόνη. Η προγεστερόνη προφυλάσσει από ενδεχόμενη εμφάνιση καρκίνου της μήτρας που μπορεί να προκληθεί εάν παίρνετε μόνο οιστρογόνα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ομοιοπαθητικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, στην κινέζικη ιατρική χρησιμοποιείται συνδυασμός βοτάνων με βελονισμό.

 

 

ΨΑΞΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Βρήκατε τον ιστοτοπό...
 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Banner
web counter
Επισκεψιμότητα
Banner
Banner
Banner