Get Adobe Flash player

ΥΣΤΕΡΟΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ

Η ‘υστεροσαλπιγγογραφία’, όπως είναι ο σωστός όρος, είναι στην ουσία μια ακτινογραφία της μήτρας και των σαλπίγγων. Πραγματοποιείται προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι σάλπιγγες μιας γυναίκας είναι διαβατές και αν η κοιλότητα της μήτρας είναι φυσιολογική. Προκειμένου να αποτυπωθεί η εικόνα των σαλπίγγων και της μήτρας εκχύνεται στη μήτρα της γυναίκας ειδική σκιαγραφική ουσία. Η σκιαγραφική ουσία από τη μήτρα προχωρά προς τις σάλπιγγες και όλη η πορεία παρατηρείται μέσω μιας οθόνης ακτινοσκοπήσεων. Έτσι φαίνεται ξεκάθαρα κατά πόσο οι σάλπιγγες είναι διαβατές ή αν έχουν υποστεί ζημιά. Επίσης, φαίνεται το σχήμα της μήτρας και η παρουσία ανωμαλιών της διάπλασης (διάφραγμα, συμφύσεις, ινομυώματα), οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα ή αποβολές.

Πρόκειται για εξέταση που πρέπει να γίνεται κατά κανόνα στο τέλος μιας διαγνωστικής διαδικασίας (να έχει λυθεί το πρόβλημα του συντρόφου και της ωοθυλακιορρηξίας).

Αν το ζευγάρι είναι σχετικά νέο και το ιστορικό της γυναίκας ελεύθερο (εκτρώσεις, αποβολές, περιτονίτιδα), μπορούμε να περιμένουμε αρκετούς κύκλους με τη εξέταση αυτή. Συνήθως, αν όλα είναι εν τάξει, θα επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

Αν ο χρόνος ‘’δεν παίρνει’’ το ζευγάρι, καταφεύγουμε σύντομα στην εξέταση αυτή, ώστε αν υπάρχουν ανατομικά προβλήματα, να έχουμε χρόνο για την χειρουργική αποκατάσταση τους.

Η σαλπιγγογραφία γίνεται κατά κανόνα 1-3 ημέρες πριν την πιθανή γόνιμη μέρα και έχει σαφώς και θεραπευτικό αποτέλεσμα, επειδή τυχόν μικροσυμφύσεις – μικροαποφράξεις διασπώνται κατά την διενέργεια της και σημαντικός αριθμός γυναικών συλλαμβάνει στον ίδιο ή στους αμέσως επόμενους 2-3 κύκλους!


Η υστεροσαλπιγγογραφία δεν είναι κατάλληλη εξέταση για τον έλεγχο των ωοθηκών ή για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης. Η καλύτερη χρονική στιγμή για την εξέταση είναι οι 10 πρώτες μέρες του κύκλου (αλλά αφού έχει σταματήσει η αιμορραγία), προκειμένου να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να είναι η γυναίκα έγκυος όταν κάνει την εξέταση. Αμέσως μετά το τέλος της εξέτασης, η γυναίκα μπορεί επιστρέψει στις καθημερινές της ασχολίες. Η εξέταση γενικά είναι καλά ανεκτή, αν και πολλές γυναίκες μπορεί να νιώσουν κάτι ανάλογο με τους «πόνους περιόδου» κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή και για κάποιες ώρες μετά.

Σε αυτή την περίπτωση χορηγούνται απλά αναλγητικά. 

Μετά την υστεροσαλπιγγογραφία και στη συνέχεια για 1-2 μέρες, η γυναίκα μπορεί να έχει ελάχιστη ποσότητα αίματος. Αυτό είναι αναμενόμενο και δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία, παρά μόνον αν η αιμορραγία είναι έντονη. Τότε χρειάζεται να επικοινωνήσει με το γιατρό της. Για προληπτικούς λόγους, στην ασθενή χορηγείται αντιβιοτικό για 2 μέρες πριν κ 2 μετά την εξέταση. Η ακτινοβολία στην οποία εκτίθεται η γυναίκα κατά τη διάρκεια της υστεροσαλπιγγογραφίας είναι ελάχιστη και έχει αποδειχθεί πως δεν προκαλεί προβλήματα στα έμβρυα, ακόμα και αν η γυναίκα μείνει έγκυος αμέσως μετά την εξέταση (τον ίδιο μήνα). Σε σπάνιες περιπτώσεις, το σκιαγραφικό υλικό που χρησιμοποιείται στην εξέταση μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στη γυναίκα.

Η ασθενής θα πρέπει να ενημερώνει το γιατρό αν γνωρίζει ότι είναι αλλεργική στα σκιαγραφικά υλικά (π.χ. από προηγούμενη εξέταση). Αν μετά την εξέταση η γυναίκα νιώσει κνησμό (φαγούρα), πρήξιμο ή εμφανισθεί εξάνθημα (δηλαδή σημεία αλλεργικής αντίδρασης), τότε θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό της. Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια ιδιαίτερα ασφαλής εξέταση. Όμως σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν επιπλοκές, όπως η λοίμωξη στην πύελο. Αυτό συνήθως προκύπτει αν υπάρχει προηγούμενη λοίμωξη των σαλπίγγων. Αν 1 ή 2 μέρες πριν την εξέταση η γυναίκα αισθάνεται αυξανόμενο πόνο στην περιοχή ή αν έχει πυρετό, θα πρέπει να ενημερώσει το γιατρό της.

Πρόκειται για εξέταση υψηλής διαγνωστικής (και εν μέρει θεραπευτικής) ακρίβειας, διενεργείται σε επίπεδο ιατρείου, είναι χαμηλού κόστους και στην καθημερινή πράξη χωρίς προβλήματα.


Φυσιολογική μήτρα καθώς κ φυσιολογικές σάλπιγγες αμφοτερόπλευρα.

ΨΑΞΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Βρήκατε τον ιστοτοπό...
 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Banner
web counter
Επισκεψιμότητα
Banner
Banner
Banner