Get Adobe Flash player

Στάδια Τοκετού

Πρώτο Στάδιο Τοκετού
Το πρώτο στάδιο τοκετού ξεκινάει με την έναρξη των συστολών της μήτρας.
  1. Στις πρωτότοκες διαρκεί περίπου 2-6 ώρες, ενώ στις δευτερότοκες λιγότερο.
  2. Στην αρχή του πρώτου σταδίου οι συστολές της μήτρας είναι ήπιες και ακανόνιστες και γίνονται αντιληπτές απ' τις γυναίκες σαν πόνοι περιόδου ή πόνοι στη μέση.
  3. Όσο προχωράει η ώρα, οι συστολές της μήτρας γίνονται μεγαλύτερες σε ένταση και διάρκεια καθώς και ρυθμικές. Έρχονται κάθε 3 λεπτά και διαρκούν 60 δευτερόλεπτα.
  4. Στη διάρκεια της παύσης των συστολών μπορείτε να ξεκουράζεστε και να ηρεμείτε.
  5. Κατά τη διάρκεια των συστολών μειώνεται ελαφρώς το οξυγόνο που φτάνει στο έμβρυο, διότι πιέζονται οι φλέβες της μήτρας που τροφοδοτούν τον πλακούντα.
  6. Οι συστολές σπρώχνουν το κεφάλι του εμβρύου προς τον τράχηλο, προκαλώντας τη σταδιακή εξάλειψη και διαστολή του.
Με τον όρο εξάλειψη, εννοούμε τη σταδιακή μείωση του μήκους του τραχήλου. Πλήρη εξάλειψη έχουμε όταν ο τράχηλος δεν έχει καθόλου μήκος κι έχει γίνει ένα με τη μήτρα.
Όταν λέμε διαστολή, εννοούμε τη σταδιακή αύξηση της διαμέτρου του τραχήλου. Όταν αρχίζει ο τοκετός, ο τράχηλος είναι κλειστός. Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου, η διαστολή του τραχήλου αυξάνεται ώσπου να φτάσει στα 10 εκατοστά, στη λεγόμενη «τελεία διαστολή», η οποία επιτρέπει στο κεφάλι του εμβρύου να βγει.
Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να ελέγξουμε και να αξιολογήσουμε την εξάλειψη και τη διαστολή του τραχήλου, είναι η κολπική εξέταση.
Το 1ο στάδιο του τοκετού είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια γεγονός που μπορεί να σας προκαλέσει κούραση και εκνευρισμό. Το σημαντικό είναι να μη χάσετε την ψυχραιμία σας, ώστε να μπορείτε να συνεργαστείτε με το γιατρό και τη μαία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Δεύτερο Στάδιο ή Στάδιο Εξώθησης
Το δεύτερο στάδιο τοκετού ξεκινάει με την πλήρη διαστολή του τραχήλου.
Μόλις ο τράχηλος διασταλεί πλήρως, οι συσπάσεις της μήτρας γίνονται πιο ισχυρές. Η συχνότητά τους είναι κάθε 3 λεπτά και η διάρκειά τους 60 δευτερόλεπτα. Στο σημείο αυτό νιώθετε την ανάγκη να σπρώξετε προς τα κάτω, εξαιτίας της πίεσης που ασκεί το κεφάλι του εμβρύου στο ορθό.
Πρέπει να συνεργαστείτε απόλυτα με το γιατρό και τη μαία. Με την καθοδήγησή τους θα σας βοηθήσουν να εξωθήσετε ικανοποιητικά. Με τον τρόπο αυτό το έμβρυο σπρώχνεται όλο και χαμηλότερα στη λεκάνη, μέχρι το κεφάλι του να γίνει ορατό από το άνοιγμα του κόλπου και τελικά να γεννηθεί.
Στις πρωτότοκες η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 ώρα, ενώ στις δευτερότοκες διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά.
Μόλις το μωρό γεννηθεί, κόβεται ο ομφάλιος λώρος. Στη συνέχεια γίνεται η περιποίηση του νεογνού και η μαία το δίνει στην αγκαλιά της μητέρας του.
Τρίτο Στάδιο ή Υστεροτοκία
Το 3ο στάδιο τοκετού αφορά την έξοδο του πλακούντα και των μεμβρανών.
Μετά τη γέννηση του εμβρύου και το κόψιμο του ομφάλιου λώρου, οι συσπάσεις της μήτρας συνεχίζονται με αποτέλεσμα την σταδιακή αποκόλληση του πλακούντα απ' το βλεννογόνο της μήτρας.
Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Μετά την έξοδο του πλακούντα ελέγχεται η ακεραιότητά του και των μεμβρανών και χορηγείται στη γυναίκα οκυτοκίνη για να συσπαστεί η μήτρα.
Μετά απ' όλα αυτά ακολουθεί η περιποίηση της περινεοτομής.
Ο τοκετός έχει πλέον ολοκληρωθεί.

ΨΑΞΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Βρήκατε τον ιστοτοπό...
 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Banner
web counter
Επισκεψιμότητα
Banner
Banner
Banner