Get Adobe Flash player

Διατροφή και Ασκηση στο 3ο Τρίμηνο

Διατροφή και Άσκηση

Στο τρίτο τρίμηνο, η σωστή διατροφή και η διατήρηση της καλής φυσικής σας κατάστασης έχουν διπλή αξία. Και τα δύο θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την κούραση και καθώς προχωράτε στο τέλος της εγκυμοσύνης να έχετε δυνάμεις για τον τοκετό.

 

Διατροφή

Ο οργανισμός σας αποθηκεύει επιπλέον ενέργεια για την ώρα του τοκετού, οπότε επιλέξτε θρεπτικές τροφές που θα σας χαρίσουν ενεργεια. Οι θερμιδικές σας ανάγκες στο τρίτο τρίμηνο είναι αυξημένες κατά 300-500 θερμίδες την ημέρα. H διατροφή σας είναι λιγότερο σημαντική για την υγεία του μωρού από ότι ήταν στην αρχή. Ένα επιπλέον υγιεινό κολατσιό μέσα στην ημέρα, θα σας προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε.

Μπορεί να χρειαστεί να τρώτε πιο συχνά τις τελευταίες εβδομάδες, αφού θα δυσκολεύεστε να φάτε μια κανονική μερίδα.

Όπως καθ' όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών της εγκυμοσύνης σας, έτσι και τώρα χρειάζεται να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, που να περιέχει επαρκεί θρεπτικά υστατικά. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι ταξινομούν τις τροφές σε πέντε κατηγορίες:

  • σύνθετοι υδατάνθρακες: ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά,

  • ρύζι, πατάτες.

  • φρούτα και λαχανικά

  • γαλακτοκομικά: γάλα, γιαούρτι, τυριά.

  • πρωτεϊνούχες τροφές: κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, τυροκομικά, όσπρια, ξηροί καρποί.

  • έλαια, λίπη και σάκχαρα.

Οι υδατάνθρακες, τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται από τις πιο σημαντικές κατηγορίες τροφών. Γι' αυτό πρέπει να αποτελούν τη βάση των γευμάτων σας και να συνδυάζονται με αμυλούχες και πρωτεϊνούχες τροφές.

Τα έλαια, τα λίπη και τα γλυκά περιέχουν κάποια πολύτιμα συστατικά, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Από κάθε ομάδα να επιλέγετε πολλά τρόφιμα εναλλάξ, ώστε να παρέχετε στο μωρό σας όσο το δυνατό περισσότερα συστατικά.

Πίνετε πολλά υγρά, ώστε να είναι σωστά ενυδατωμένο το σώμα σας και έτσι να έχετε περισσότερη ενέργεια. Καλές επιλογές αποτελούν επίσης το γάλα, τα αφεψήματα, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών.

Το αλκοόλ απαγορεύεται.

Το κάπνισμα επίσης απαγορεύεται γιατί στερεί το οξυγόνο από το μωρό σας.



Ασκηση

Μπορείτε να γυμνάζεστε μέχρι την ημέρα του τοκετού, εκτός κι αν ο γυναικολόγος σας σας συμβουλεύσει διαφορετικά. Οριρισμένες δραστηριότητες τώρα θα είναι δύσκολες ή άβολες.

Αν κάνατε κάποιο συγκεκριμένο σπορ τους προηγούμενους μήνες,πιθανώς να μπορείτε να το συνεχίσετε για ένα διάστημα με πολύ ήπιους ρυθμούς εφόσον αισθάνεστε καλά και ο γυναικολόγος σας το έχει επιτρέψει.

Η άσκηση θα βελτιώσει την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία, θα τονώσει την κυκλοφορία του αίματος, θα βοηθήσει στη μείωση του υπερβολικού βάρους και θα μειώσει τη δυσπεψία.

Δοκιμάστε το κολύμπι,ασκήσεις ή γιόγκα για εγκύους, βάδισμα κλπ.

 


Συναισθήματα στο 3ο Τρίμηνο

Βρίσκεστε στην τελική ευθεία, έχοντας ήδη διανύσει περισσότερη από τη μισή διαδρομή της εγκυμοσύνης. Συναισθηματικά πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο αφού η γέννηση του μωρού σας, μια αφηρημένη έννοια, ξαφνικά φαντάζει πολύ πραγματική.

Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης, πρώτος στη λίστα των ανησυχιών των γυναικών είναι ο φόβος για ένα δύσκολο τοκετό: μήπως πάνε στραβά όλα ή μήπως γελοιοποιηθούν στη διάρκεια της γέννας.

Συχνά συναισθήματα επίσης αποτελούν:

  • η ανυπομονησία επειδή ακόμα περιμένουν να φτάσει η περίφημη μέρα του τοκετού
  • η απογοήτευση γιατί δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουν πότε θα έρθει αυτή η ημέρα.

 

Ο τοκετός είναι μια τεράστια συναισθηματική και σωματική πρόκληση και πολλές από εσάς τον περιμένετε με ανάμεικτο ενθουσιασμό και φόβο. Μη φοβάστε! Ξεχάστε κάθε είδους τρομακτικές ιστορίες που σας έχουν πει και κρατήστε μόνο το γεγονός ότι οι περισσότερες έγκυες είναι απόλυτα υγιείς και τα μωρά τους γεννιούνται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ένα ακόμη συνηθισμένο χαρακτηριστικό της προχωρημένης εγκυμοσύνης είναι ότι οι γυναίκες συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη δουλειά, ενώ τα άσχημα ή θλιβερά νέα ενδέχεται να τους επηρεάζουν περισσότερο απ' ότι συνήθως.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εγκυμοσύνη κάνει τις περισσότερες γυναίκες να αντιδρούν πιο συναισθηματικά.

Πολύ σημαντικό επίσης σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης είναι να ξαπλώνετε όποτε μπορείτε, μέσα στη μέρα, αφού ο κακής ποιότητας ύπνος (λόγω αυξημένου μεγέθους μήτρας, δυσκίνητης κοιλίας, συχνοουρίας) σας αφήνει τρομερά κουρασμένη και ευέξαπτη.

Καταλήγοντας, θα πρέπει να τονίσω πως όλη αυτή η έκρηξη των συναισθηματικών αντιφάσεων, που συμβαίνει στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα και με μεγαλύτερη αισιοδοξία από τη μεριά σας όταν είστε σωστά ενημερωμένη γι' αυτή τη σπουδαία περίοδο της ζωής σας.

ΨΑΞΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Βρήκατε τον ιστοτοπό...
 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Banner
web counter
Επισκεψιμότητα
Banner
Banner
Banner