Get Adobe Flash player

Δίδυμη κύηση

 

Πιθανότητα πολύδυμης εγκυμοσύνης

Η πιθανότητα δίδυμης κύησης σε μια γυναίκα χωρίς ιστορικό είναι 1/60. Στην Εξωσωματική γονιμοποίηση όμως, από τις 26.550 εγκυμοσύνες που προέκυψαν από κύκλους IVF , 58% ήταν μονόδυμες, 29% ήταν δίδυμες, και περίπου 7% ήταν τρίδυμες ή πολύδυμες.

Οι δυσκολίες της πολύδυμης κύησης

Γενικά όλες οι πολύδυμες κυήσεις θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Χρειάζεται πιο συχνός ιατρικός έλεγχος από ότι συνήθως γιατί η συχνή επίσκεψη στο μαιευτήρα προλαμβάνει και αναγνωρίζει νωρίτερα πιθανές επιπλοκές. Αυτές είναι πολύ πιο συχνές στις πολύδυμες κυήσεις και αφορούν τόσο την έγκυο, όσο και τα έμβρυα.

Αναφέρουμε κυρίως την αποβολή, την υψηλή πίεση αίματος, το διαβήτη της κύησης και την ενδομήτρια θνητότητα. Επίσης οι πιθανότητες του χαμηλού βάρους γέννησης, της πιο συχνής εισαγωγής σε νοσοκομείο, της καισαρικής τομής και της θνησιμότητας των νηπίων είναι υψηλότερες σε αυτήν την ομάδα.

Σε μια απλή εγκυμοσύνη η γυναίκα συνήθως γεννά στο διάστημα μεταξύ 37-42 εβδομάδων, ενώ σε μια πολύδυμη κύηση σπάνια φτάνει τις 40. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο μέσος όρος είναι οι 37 εβδομάδες. Πριν από αυτό το όριο ο τοκετός ονομάζεται πρόωρος. Όταν βέβαια έχουμε τρίδυμη κύηση ο τοκετός μπορεί να έρθει αρκετά νωρίτερα.

Αν ο γιατρός κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού είναι πολύ πιθανό να συστήσει περιορισμό της δραστηριότητας της εγκύου, αποχή από το σεξ, συχνή παρακολούθηση των εμβρύων, ανάπαυση ή ακόμη και εισαγωγή στη Μαιευτική Κλινική.

Αρκετά συχνά τα νεογνά πολύδυμων κυήσεων χρειάζονται παρακολούθηση στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών για τις πρώτες ημέρες ή και εβδομάδες τις ζωής τους, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής τους και το βαθμό προωρότητας. Αυτό αυξάνει σημαντικά το κόστος του τοκετού τόσο για το ζευγάρι, όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πότε μαθαίνει μια γυναίκα ότι έχει πολύδυμη κύηση;

Την υποψιάζεται ο κλινικός γιατρός με τις πρώτες μετρήσεις χοριακής γοναδοτροπίνης (β-ΗCG), όπου οι τιμές στην πολύδυμη κύηση αυξάνουν ανάλογα με τον αριθμό των λεκιθικών σάκων. Η τεκμηρίωση γίνεται 2-3 εβδομάδες μετά την πρώτη μέτρηση της β-ΗCG, με το κολπικό υπερηχογράφημα, όπου φαίνεται πλέον εμφανώς ο αριθμός των λεκιθικών σάκων και η καρδιακή λειτουργία των εμβρύων.

Οι πολύδυμες εγκυμοσύνες μπορούν να μειωθούν σε δίδυμες ή μονές μέχρι τη στιγμή γέννησης. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε φυσικά (π.χ. εμβρυϊκός θάνατος, παλίνδρομη κύηση), είτε όταν ένα ζευγάρι και ο γιατρός αποφασίσουν να μειώσουν τον αριθμό των εμβρύων.

Τα μεικτά συναισθήματα της μείωσης

Η μείωση μιας πολύδυμης κύησης είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητείται σχολαστικά. Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση γιατί η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα ιατρικής θεραπείας και τα ζευγάρια έχουν επενδύσει χρόνο, χρήμα και συναισθήματα σε αυτήν. Πολλές φορές λοιπόν είναι απροετοίμαστα να πάρουν μια τόσο σημαντική απόφαση. Και οι δύο γονείς πρέπει να ενημερωθούν σωστά και να υποστηριχθούν ακόμη και ψυχολογικά αν χρειαστεί.

Η διαδικασία συνήθως λαμβάνει χώρα ανάμεσα στην 9 η και 12 η εβδομάδα της κύησης και η μητέρα επιστρέφει στο σπίτι της την ίδια ημέρα χωρίς να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο. Το ποσοστό αποβολής και για το άλλο έμβρυο με τη διαδικασία αυτή είναι 4-5%. Αν όμως η διαδικασία περατωθεί χωρίς προβλήματα το εναπομείναν έμβρυο μεγαλώνει φυσιολογικά.

Η μείωση λοιπόν είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο εξασφαλίζει την υγεία τόσο της μητέρας, όσο και του εμβρύου γιατί χωρίς αυτήν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Πρέπει πάντα να αποφασίζεται με τη συμβουλή του μαιευτήρα και να λαμβάνονται υπ' όψιν όχι μόνο η συναισθηματική φόρτιση της στιγμής, αλλά και οι μετέπειτα επιπτώσεις της πολύδυμης κύησης στην έγκυο, την οικογένεια, αλλά κυρίως τα υπόλοιπα έμβρυα.

 

ΨΑΞΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Βρήκατε τον ιστοτοπό...
 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Banner
web counter
Επισκεψιμότητα
Banner
Banner
Banner